Vypsaná fiXa je skupinou roku a má nový Sen

Sdílení

 Kapela úspěšně proměnila nominace na Cenách Anděl 2022 v kategorii Skupina roku, o pár týdnů dříve uspěla ve stejné kategorii i na Hudebních cenách Žebřík a nyní představuje nový animovaný 3D videoklip na píseň Sen ze stále aktuální desky Kusy radosti.

Za klipovou novinkou stojí Štěpán Bareš, Michal Tinhofer a Ondřej Veselý, tři studenti, kteří se animací zabývají. Hlavní tvůrce a režisér Štěpán Bareš k novému klipu říká: „Písničky Vypsané fiXy z nové desky jsme znali a já měl po několikátém poslechu Snu jasno. Vznikl klip o chlapci, který sní o tom, že bude astronaut, a zároveň o astronautovi, který sní o tom, jaké to bylo, když byl chlapcem. Animace má své výhody, protože se díky ní nemusíme stresovat kvůli špatnému počasí nebo zapadajícímu slunci, ale i já bych nejradši nastoupil do rakety a určitě nejsem jediný, kdo tento sen má a koho láká vesmír.“

„Jednou jsem úplně náhodou dostal žádost, zda by se část naší písně mohla použít k animaci z vesmíru. Došlo mi, že vesmír by se skvěle hodil k naší nový písni Sen, a tak jsem klukům přes jejich aktivního kamaráda Robina nabídl, zda by do toho nechtěli jít a vytvořit ve 3D animaci na celej klip. Oni nadšeně souhlasili a za čtyři měsíce to zvládli. Se Štěpánem Barešem jsme si často telefonovali a dotahovali jsme detaily. Díky tomu se třeba v klipu mihne Kaleidoskop od Raye Bradburyho, což je jedna z mých nejoblíbenějších knih,“ vysvětluje Márdi, kytarista a zpěvák Vypsané fiXy.

„Písnička Sen byla úplně první věc, kterou jsem na naši poslední desku napsal. Jednou jsem se během začínajícího covidovýho bezčasí probudil uprostřed noci a nemohl jsem spát. Koukal jsem do stropu nebo z okna do prázdný ulice, a nakonec jsem načmáral pár prvních vět textu na papír.  Během pár dní jsem píseň dodělal, a nakonec jsme ji úplně bez zkoušení zahráli na online koncertu. Následně jsme odjeli do studia a tam jsme ji nahráli taky jako první. V té době jsme ještě neměli basáka, a tak basu a následně i mandolínu nahrál Ondřej Ježek, kterej měl úplně modrej oteklej prst, protože byl s kočkou u veterináře a ta ho tam do něj brutálně kousla. Možná proto to zní tak zajímavě,“ směje se Márdi.

Vypsaná fiXa právě ukončila úspěšné turné k desce Kusy radosti a chystá se na venkovní pódia. Na festivalu Rock for People nabídne 9. června speciální set ke dvacetiletému výročí vydání desky Bestiálně šťastní. Nápad na živé přehrání celého tohoto alba vzešel od samotných fanoušků. Největším samostatným koncertem kapely letos bude koncert 24. srpna v Ledárnách Braník v Praze, kde odehraje plnohodnotný dvouhodinový set a kde chystá pro své příznivce překvapení a také oslavu andělské ceny. „Cena za kapelu roku nás ohromně potěšila a tímhle koncertem ji hodláme oslavit i s našimi fanoušky, bez kterých bychom ji nikdy nedostali. Zároveň pro ně budeme mít překvapení, které je jistě potěší, ale zatím nemůžeme prozradit víc,“ dodává Márdi.

Previous post Nová HITPARÁDA „QR Ticket Hits“ od května na Rádiu HEY a Rádiu SÁZAVA.
Next post Kapela Fate Magazine natočila videoklip k aktuálnímu singlu Čaroděj v hlavní roli s Bárou Jánovou