Silné melodie, chytlavé texty a hodně energie, to jsou Trocha Klidu. Zlomené srdce inspirovalo jejich novinku Tenkej led.

Sdílení

Trocha Klidu zvednou náladu i výškový průměr kamkoli dorazí. S nadsázkou se dá říci, že co do výšky jednotlivých členů skupiny, mohli by posílit jakýkoli basketbalový tým – oni se však v roce 2014 rozhodli v Šumperku založit kapelu. 

„Trocháči“, jak jim říkají fanoušci a ti, co již zažili jejich strhující koncerty, minulý rok představili chytlavý singl „Tak ahoj

Rapper Refew pak okořenil další hitovku „Pozdravy z Pluta“

Tyto písničky mohli posluchači slyšet třeba na loňském společném turné se skupinou Brixtn. Na svá turné pozvali kapelu Trocha klidu také Pokáč, UDG, Marek Ztracený, Divokej Bill aj.

Zpěvák a kytarista Daniel Holý, kytarista Michal Juřička a baskytarista Matěj Korger v těchto měsících hledali a našli takříkajíc čtvrtého do mariáše. Vybírali totiž nového bubeníka, který bude mít svou premiéru na turné, jež bude podporovat nové album. Loni na konci roku totiž skupinu opustil bubeník Alois Pospíšil.

„I když cítím, že mě to mrzí, tak dobře vím, že je to na omluvu málo,” zpívá frontman Trochy Klidu v novince Tenkej led. Nový singl se točí kolem pocitu zlomeného srdce. „Každý jsme asi někdy v životě někomu ublížili, aniž bychom si to přáli. Bezohlednost, plané naděje a neupřímnost mě do takové situace dostaly v životě hned několikrát. Tenký led v sobě ukrývá hned několik mých příběhů. V téhle písni se snažím podívat do zrcadla a nesobecky tyhle chyby pojmenovat a přiznat si je, i když vím, že je to na omluvu málo,“ dodává Dan Holý.

Píseň začala vznikat během songwriting setkání s Jakubem Děkanem, pro kterého byla původně určena.
U prvních veršů si Dan i Michal najednou uvědomili, že je to píseň do jejich vlastní kapely.

„Dodnes si pamatuju vznik prvních veršů. Dan seděl pár metrů ode mě a začal brnkat první tóny písně, ze které se vyloupl Tenkej led. Rezonovalo to ve mně, během dalších 10 vteřin se dotáhl celý ten úvodní riff na akustiku a během dalších minut hned padaly ven i melodie, slova a emoční představy místa, ve kterém se song odehrává,“ říká Michal Juřička, kytarista a další skladatel kapely. Produkce se pak ujal Filip Vlček, v jehož studiu píseň dostala finální tvar. O mix a master se postaral Alois Pospíšil.

Singl je součástí alba „Splněnej sen“, které vyjde 22. 3. 2024 a reflektuje temnější stránku alba. Naopak tu světlejší, dalo by se říci skočnou stránku alba reprezentují výše zmíněné nahrávky „Tak ahoj“ a „Pozdravy z Pluta“.

Lokace a konkrétní chata, která je zachycena v novém videoklipu „Tenkej led“, měla být místem natáčení už
v případě minulého klipu, ale tehdy to znemožnily velké přívaly sněhu a s tím spojený dlouhý výpadek elektřiny v celém okolí. A tak si chata v okolí Rožnova pod Radhoštěm zahrála až v tomto novinkovém klipu.

Previous post Judas Priest vydali devatenácté studiové album
Next post Janek Ledecký se klaní andělům v novém videoklipu.