Sdílení

NOČNÍ MŮRY, tak se jmenuje čtvrté a zatím nejnovější album hardrockové skupiny T.N.S. Obsahuje 13 skladeb a vznikalo dlouhých devět let.

Kapelu T.N.S. (zkratka představuje název města Týnec nad Sázavou, odkud zakládající členové pocházejí) založil kytarista Jiří Kotlár s baskytaristou Robertem Zejmonem a bubeníkem Janem Višvardou v druhé polovině roku 1992. Zpočátku měla pouze omezený repertoár, ale od příchodu druhého kytaristy Karla Slepičky v roce 1994 se vyprofilovala a začala se prezentovat česky zpívaným hardrockem s prvky melodického heavy metalu. Mezi roky 1997–2008 vydala tři alba a prošla několika personálními obměnami. Například odešel bubeník Jan Višvarda, kterého nahradil Ladislav Dudkovič.

T.N.S. od roku 2010 až do roku 2019 příležitostně koncertovala a také psala nové písničky, které se právě v roce 2019 rozhodla nahrát na čtvrté album s názvem Noční můry. Tentokrát se kapela rozhodla využít studia Rocková kuchyně Leo Holana.

„To bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsme kdy udělali,“ říká Jirka Kotlár, zakladatel T.N.S. „Leo je totiž výborný sluchař, který se zvukem udělal divy. Má obrovskou sílu a zároveň je čistý jako křišťál, Leo odvedl skvělou práci.“

Ještě před vydáním alba však došlo znovu k personální obměně – na místo bubeníka Ládi Dudkoviče se vrátil Honza Višvarda.

„Dodal nám novou šťávu, kapela se díky němu znovu probrala a začala se rozvíjet,“ popisuje Kotlár zásadní zlom. „Rozjeli jsme nové webové stránky, natiskli trička, pustili se do propagace… Zkrátka jsme se po jeho návratu jednoznačně zařadili k lepším kapelám.“

Samotné album rozhodně ukazuje posun nejen ve zvuku. Většina songů je rychlých, s chytlavými melodiemi, ale nechybějí ani klasické „ploužáky“. Rockové kytarové riffy zjemňují klávesy, kterých však není zbytečně moc, aby neubíraly hardrocku sílu.

„Osobně se mi nejvíc líbí píseň Past, kde se střídají pomalé a rychlé části, ale asi největší potenciál má podle mě písnička Restart, která je zároveň tou nejnovější,“ doporučuje své tipy Kotlár. „Ale celkově jsme starší a vyhranější, což se na albu taky určitě projevilo. A ještě zmíním jeden tahák – CD má krásný obal, který má na svědomí náš basák Pepa Pešek.“ CD se dá koupit na stránkách www.qrticket.cz, případně na koncertech T.N.S. Vice o kapele na www.tns.band

Playlist alba: Intro, Restart, Král upírů, Marco Polo, Noční můry, Manager, Metalovej ráj, Lejdy, Prázdný sál, Hra s osudem, Divnej kočí, Past, Rock_N_Roll.

Nahráno v sestavě: Tomáš Krajánek – zpěv, Jiří Kotlár – kytara, Marek Šobíšek – kytara, Josef Pešek – Basa, Ladislav Dudkovič – bicí a Marek Svoboda – klávesy

Previous post Skupina IRON MAIDEN se vrací. Po šesti letech vydala nový singl
Next post Playlist Music ( On Air ) – 27 / 2021